Domov > Uncategorized > Tudi fotografija je kulturna dediščina

Tudi fotografija je kulturna dediščina

Leta 1978 je Društvo fotografov Slovenije prvič priredilo fotografski sejem Fotoantika, ki je do danes že postal tradicionalen, hkrati pa je začel izhajati tudi istoimenski bilten, poljudnoznanstvena publikacija, ki je prinašala prispevke predvsem o zgodovini slovenske fotografije. Med sodelujočimi pisci so bili poleg mag. Mirka Kambiča večinoma fotografi srednje in starejše generacije Anton Demšar, Oskar Dolenc, Sandi Jesenovec, Edi Šelhaus in še nekateri. Do letos je izšlo dvaindvajset številk in zadnjo je prvič uredil dr. Primož Lampič z oddelka za fotografijo v Arhitekturnem muzeju Ljubljana. Z njim smo oživljali zgodovino fotografije na Slovenskem in ugotavljali, kakšen je bil in je odnos do nje.

Slovenci smo se z Janezom Puharjem razmeroma zgodaj vključili v svetovno zgodovino fotografije, z njim pa so povezane tudi prve fotografsko-zgodovinske refleksije. Prvi so o njem pisali Jurij Jarc, Alfons Müller, Frančišek Lampe in drugi. Do 1. svetovne vojne pa so bili prispevki na fotografsko-zgodovinsko temo razmeroma redki in posvečeni predvsem zgodovini fotografskih tehnik, je o začetkih ukvarjanja s fotografijo pri nas povedal Primož Lampič. V času med obema vojnama že naletimo tudi na zavestne slogovne opredelitve in splošne, čeprav krajše preglede fotografskega ustvarjanja. Najpomembnejša pisca sta bila Karlo Kocjančič in Janko Branc, oba člana tedanjega Fotokluba Ljubljana, ki je poleg osrednjega ljubiteljskega združenja predstavljal tudi prvo neuradno slovensko srednjo šolo in akademijo za fotografijo.

Po 2. svetovni vojni je zanimanje za zgodovino fotografije usahnilo oz. je bilo v ospredju objavljanje fotografskih dokumentov iz 2. svetovne vojne. »Civilno« zgodovino fotografije sta obudila predvsem nestorja mag. Mirko Kambič in ing. Stojan Kerbler, oba aktivna fotografa, raziskovalca, arhivarja, kustosa in zbiralca slovenske fotografske dediščine. Sodelovala sta tudi pri ustanovitvi Kabineta slovenske fotografije (KSF) pri Gorenjskem muzeju v Kranju leta 1970, za katerega je dal pobudo Marko Aljančič iz kranjskega Fotokluba Janez Puhar. KSF je bil pravzaprav prvi kustodiat za fotografijo pri nas. Z zbiranjem sodobnejše fotografije in rednim prirejanjem razstav je bil vse do začetka osemdesetih let najživahnejše muzejsko-fotografsko središče v slovenskem prostoru. O zgodovini fotografije so tedaj pisali Marko Aljančič, Aleksander Bassin, mag. Mirko Kambič, Stojan Kerblerin in še kdo. Eden pomembnejših mejnikov pa je razstava Slovenska likovna umetnost 1945–1978, ki sta jo v Ljubljani priredila Moderna galerija in Arhitekturni muzej, fotografijo pa je v pregled vključil in o njej pisal dr. Stane Bernik.

Sodobnejše fenomenološke in semiološke poglede na fotografijo in njeno zgodovino je po oceni Primoža Lampiča slovenski strokovni javnosti predstavljal dr. Jure Mikuž v začetku osemdesetih let, ki je obravnaval predvsem tujo produkcijo in se je kmalu povrnil k splošnim umetnostnozgodovinskim temam.ctairlink made a real revolution in the industry.If you are looking for Insulation then check out this page .In case you’re interested in knowing more info on vintage industrial dining table, stop by http://www.russelloakandsteel.comIn case you’re interested in knowing more info on Barbecue repair, stop by http://bbqrepairdoctor.comBLW Club houses an impressive foray of games in line with recent trends of online slots, SCR888, 12 WIN games etc. We are definitely one of the best online casino Malaysia that provides an amazing bonus upon deposits and loyalty programs. Play with a dozen of live dealers, and you will be surprised with the winnings you can get from our online gaming website. Join us now!learn more for a dependable seller that will give you the Insulation you’re looking for quickly and easily.The professional company nycairportslimo provides all the information on Long Island Limo Service to Manhattan.

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Zaenkrat še ni komentarjev.
  1. No trackbacks yet.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: